Buitenbeentjes 2016

File 3119Centraal thema in 2016 was ‘Over de grens', een thema dat aansluit op de actualiteit, dat uit verschillende invalshoeken kan belicht worden en voldoende ruim is om op lange termijn mee aan de slag te gaan.

Enkele lezingen zoemen in op de grenzen van de samenleving, maar ook emotionele en fysieke grenzen en het weg zijn van huis, de grens tussen het private en het publieke, komen aan bod.

 Programma

 • donderdag 29 september 2016, Lokeren - bib, Annick Ruyts  - Te Gek
 • maandag 3 oktober 2016, Temse - bib, Karl Symons - Kalahari dromen
 • donderdag 13 oktober 2016, Sint-Gillis-Waas - bib, Francis Coucke - De grenzen van het menselijk lichaam
 • maandag 17 oktober 2016, Moerbeke - bib, Sabine De Vos - Traliemama’s
 • donderdag 27 oktober 2016, Stekene - Dienstencentrum Amelberga, Maarten Zeegers - Ik was één van hen
 • donderdag 17 november 2016, Sint-Niklaas - hoofdbib, Patrick Lateur - Odysseus. Een zwerver komt thuis
 • maandag 21 november 2016, Beveren - bib, Jan De Cock - Van Hotel Prison naar Hotel Pardon
 • donderdag 1 december 2016, Waasmunster - GC Hoogendonck, Herman Brusselmans - Grenzen van het fatsoen
 • donderdag 8 december 2016, Kruibeke - bib, Chris De Stoop - Dit is mijn hof

donderdag 29 september 2016, Lokeren, Annick Ruyts  - Te Gek

File 3124We hebben het nog nooit zo goed gehad en we zijn nog nooit zo ongelukkig geweest. In het Canvas-programma ‘Te Gek’ vraagt Annick Ruyts zich af hoe het komt dat we vandaag zo veel mensen kennen die uitvallen of psychische problemen hebben. Burn-out, depressie, ADHD, borderline, medicalisering, eenzaamheid en keuzestress zijn maar enkele thema’s die ze voor de zesdelige Canvas reeks onderzocht. Ze komt er graag over praten. De lezing geeft een beeld van de invloed van onze snel veranderende maatschappij op ons psychisch welzijn. 

 

Inlichtingen en reservaties: de Bib, Kerkplein 3 , 9160 Lokeren, T 09 340 50 70, E bibliotheek(at)lokeren.be 
Locatie: Bib Lokeren

maandag 3 oktober 2016, Temse, Karl Symons - Kalahari dromen

File 3125Documentairemaker, tv-producent en auteur Karl Symons werkt sinds 2007 vanuit Kaapstad. In ‘Kalahari dromen’ neemt hij ons mee op een epische expeditie dwars door de Kalahari woestijn. Een avontuur van twee maanden waarbij Karl samen met drie generaties Bosjesmannen op zoek gaat naar sporen van een rijk familiaal verleden. Ontdek samen met ons de pracht en aantrekkingskracht van zuidelijk Afrika tijdens dit uniek reisverhaal.

  

 

Inlichtingen en reservatie: de Bib, Oeverstraat 15, 9140 Temse, T 03 710 13 20, E bibliotheek(at)temse.be
Locatie: Bib Temse

donderdag 13 oktober 2016, Sint-Gillis-Waas, Francis Coucke - De grenzen van het menselijk lichaam

File 3126

  370.000 patiënten in België zitten al langer dan één jaar thuis met een chronische aandoening. Steeds meer mensen krijgen voor hun onverklaarbare langdurige vermoeidheid en spierpijnen de diagnose CVS. Volgens dokter Coucke zijn CVS en fibromyalgie (chronische spierpijn) echter ‘nepdiagnoses’. Het zijn benamingen voor klachten die veroorzaakt worden door een slecht werkend immuunsysteem, een verstoorde hormoonwerking en zieke darmen en/of onaangepaste voeding. Het goede nieuws is dat de oorzaak van CVS en FM altijd kan gevonden worden, als men er naar zoekt. Ervaar zelf hoe gedreven en met kennis van zaken dr. Coucke deze mensen met een chronische aandoening wil helpen.

  Inlichtingen en reservaties: de Bib, Kerkstraat 67, 9170 Sint-Gillis-Waas, T 03 727 18 10, E bibliotheek(at)sint-gillis-waas.be
  Locatie: Bib Sint-Gillis-Waas

  maandag 17 oktober 2016, Moerbeke, Sabine De Vos - Traliemama's

  File 3127Amper vier procent van alle gevangenen in België is een vrouw, tachtig procent van hen zijn mama, traliemama’s. “Het ergst is 1 september, als mijn kinderen opnieuw naar school gaan. Ik kan mijn kind geen extra knuffel geven, niks lekkers in de boekentas stoppen”.

  Sabine De Vos (1967) begon tijdens haar media- en journalistieke carrière te schrijven en bracht sindsdien meerdere succesvolle jeugd- en kinderboeken uit. In Traliemama’s combineert ze haar journalistieke ervaring met haar talent als verhalenverteller. Zelf moeder van twee tieners, ging ze naar de vrouwenafdeling in de gevangenissen van Gent, Brugge en Antwerpen. Ze sprak ook met mama’s en oma’s buiten, met een onderzoeksrechter, directies, psychologen en hulpverleners.

  Inlichtingen en reservaties: de Bib, Statiestraat 4, 9180 Moerbeke, T 09 346 79 50, E bib(at)moerbeke.be
  Locatie: Bib Moerbeke 

  donderdag 27 oktober 2016, Stekene, Maarten Zeegers - Ik was één van hen

  File 3128Maarten Zeegers verhuist in 2013 met zijn Syrische vrouw naar de Haagse wijk Transvaal. In deze buurt is driekwart van de inwoners moslim, en is hij degene die moet zien te integreren. Al snel blijkt dat Zeegers niet welkom is in de gesloten gemeenschappen. Hij ziet maar één mogelijkheid: zichzelf voordoen als moslim. Zijn nieuwe identiteit opent een wereld waarin maar weinig Nederlanders thuis zijn. Van dichtbij ziet hij een rituele geseling, hij laat een duivel uitdrijven en trekt twee maanden op met een Syrië-ganger. Op het moment dat hij zich dreigt te verliezen in zijn dubbelleven, verandert zijn wijk in een oorlogsgebied.

  Inlichtingen en reservaties: de Bib, Stadionstraat 51, 9190 Stekene, T 03 790 03 74, E bibliotheek(at)stekene.be
  Locatie: Dienstencentrum Amelberga, Polenlaan 46, 9190 Stekene
   

  donderdag 17 november 2016, Sint-Niklaas, Patrick Lateur - Odysseus. Een zwerver komt thuis

  File 31296 jaar na de veelgeprezen vertaling van de Ilias, komt classicus en dichter Patrick Lateur met de vertaling van Homeros’ Odyssee. Geen verhaal vol macho’s en spierbundels, maar wellicht het mooiste boek over eilanden en ellende, monsters en minnaars, vaders en zonen, over een wachtende echtgenote, over een man en vorst die thuis komt.
  Vierentwintig zangen lang leeft de lezer van dit magistrale werk mee met de man die eindelijk thuis op Ithaka zijn plaats als vader, echtgenoot en vorst weer zal innemen. Met de Ilias in het achterhoofd, ontdekt de lezer in de Odyssee een andere wereld, die van volharding en denkkracht. 
  Tijdens deze lezing gaat Patrick Lateur dieper in op het verhaal van de Odyssee en neemt hij de luisteraar mee op de grote reis die elk mensenleven is.
  Inlichtingen en reservaties: de Bib, H. Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas, T 03 778 34 00, E bibliotheek(at)sint-niklaas.be
  Locatie: hoofdbib Sint-Niklaas 

  maandag 21 november 2016, Beveren, Jan De Cock - Van Hotel Prison naar Hotel Pardon

  File 3121

  Jan De Cock valt niet in een hokje te stoppen. Hij werd bekend om zijn engagement voor de gevangenen in de wereld. Hij trok wereldwijd langs honderd gevangenissen en liet zich vrijwillig opsluiten om ‘van binnenuit’ de polsslag te voelen van mannen en vrouwen achter tralies. Nadien logeerde hij bij slachtoffers die het laatste woord niet aan de feiten lieten, noch aan de wrok.

  Momenteel is Jan coördinator van de vzw Within-Without-Walls, een dialoog- en werkgroep voor (ex)-gevangenen, slachtoffers en maatschappij. Hij doet vrijwilligerswerk in de palliatieve zorg. Jan De Cock schreef zijn pakkende verhalen en ontroerende ervaringen neer in verschillende bekroonde publicaties: Hotel Prison (2003), De kelders van Congo (2006), Doodgelukkig leven (2012) en Hotel Pardon (2014). 

  Inlichtingen en reservaties: de Bib, Gravenplein 3, 9120 Beveren, T  03 750 10 00, E tickets.tervesten(at)beveren.be 
  Locatie: Beveren

  donderdag 1 december 2016, Waasmunster, Herman Brusselmans - Grenzen van het fatsoen

  File 3130

  We bepalen allemaal zelf hoever we gaan. Niet over de grens, net over de grens of helemaal over de grens van het fatsoen. In een boeiend interview tasten we de grenzen af bij Herman Brusselmans. Voor sommigen is er geen probleem, maar voor anderen gaat hij er ver over. Hoe bekijkt hij het zelf?

   

   

   Inlichtingen en reservaties: de Bib, Nijverheidslaan 48, 9250 Waasmunster, T 052 46 11 91, E bibliotheek(at)waasmunster.be
  Locatie: Feestzaal GC Hoogendonck - Nijverheidslaan 48, 9250 Waasmunster 

  donderdag 8 december 2016, Kruibeke, Chris De Stoop - Dit is mijn hof

  File 3131

  Chris De Stoop, een boerenzoon uit de Wase polder, keert terug naar de ouderlijke boerderij en schrijft er zijn nieuwe, veelbesproken boek ‘Dit is mijn hof’. Hij blikt terug op het boerenleven dat het land maakte tot wat het was en hij beschrijft met verbijstering het geschonden polderland dat het intussen geworden is.
  Vijftien jaar geleden schreef Chris De Stoop al De Bres over het polderdorp Doel, dat moet wijken voor haven en industrie. Nu ziet hij opnieuw de graafmachines oprukken en eeuwenoude hoeves verdwijnen, maar dit keer voor nieuwe natuurgebieden. Een persoonlijk en aangrijpend relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, zoals dat zich in heel Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier. 

  Inlichtingen en reservaties: de Bib, O. L. Vrouwplein 18, 9150 Kruibeke, T 03 774 36 06, E bibliotheek(at)kruibeke.be | kruibeke.bibliotheek.be
  Locatie: Bib Kruibeke
   

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign