Wooncoop

Innovatief en coöperatief wonen op de Paterssite

 De Paterssite in Sint-Niklaas kent een lange traditie van gemeenschapsleven en duurzaamheid. Het stadsbestuur wil vanuit deze waarden een coöperatief woonproject inrichten op deze bijzondere locatie. Wooncoop kreeg opdracht om 22 wooneenheden met gemeenschappelijke functies te realiseren.

Kwaliteitsvol stedelijk binnengebied

De Paterssite is gelegen in de stadskern van Sint-Niklaas, op wandelafstand van het station en van de Grote Markt (hoek Truweelstraat en Leopold II-laan). Deze site omvatte oorspronkelijk de 'Paterskerk', het klooster van Paters Franciscanen (Minderbroeders) en een binnentuin als groene oase.

Nadat de Paters Franciscanen afscheid namen van deze plek, kon de stad Sint-Niklaas de Paterssite aankopen. Vervolgens besloot het stadsbestuur, om in samenwerking met Interwaas, de Paterssite een nieuwe bestemming te geven in traditie met wat het altijd is geweest: gemeenschappelijk wonen, een buurthuis en een groene stadstuin.

Ook de Sint-Niklase Maatschappij voor de Huisvesting realiseert een woonproject op de site, met 12 sociale huurwoningen.

Coöperatief woonproject: een oproep

Wooncoop gaat nu aan de slag om op deze plaats een vernieuwend woonproject te realiseren: 22 wooneenheden met gemeenschappelijke functies. Er zal plaats zijn voor gezinnen, koppels en singles met of zonder kinderen.

Over wooncoop

Wooncoop is geen gewone projectontwikkelaar, maar een burgercoöperatie. Dat betekent dat bewoners en investeerders van wooncoop ook coöperanten zijn van wooncoop. Elke wooncoop-bewoner huurt dus als het ware bij zichzelf en combineert de voordelen van kopen met die van huren. Net als bij kopen heeft de bewoner zeggenschap, levenslange woonzekerheid, woont hij aan kostprijs en bouwt hij kapitaal op. Net als bij huren, woont hij flexibel en hoeft hij zich geen zorgen te maken over het

onderhoud van de woning, want wooncoop beheert en onderhoudt de woning met bijzondere aandacht voor kwalitatief en duurzaam wonen.

Transparantie en inspraak staan voorop, net als een duurzame en sociale kijk op wonen, ruimtelijke ordening en economie. Het coöperatief model maakt wonen op de Paterssite ook toegankelijk voor mensen met een beperkte financiële draagkracht. Investeerders dragen bij aan een veerkrachtig en innovatief woonconcept dat de maatschappij en de bewoners beschermt tegen de grillen van een competitieve vastgoedmarkt. Bovendien ontvangen zij een eerlijk rendement, dat hun spaargeld beschermt tegen ontwaarding. Investeren in wooncoop kan al vanaf 250€.                     

Om dit project financieel mogelijk te maken, loopt momenteel een investeringsronde waarbij kapitaal wordt verzameld bij grote én kleine investeerders.

Wie meer wil weten over hoe dit in zijn werk gaat, kan een online infosessie volgen op 15 oktober of 7 november. Inschrijven kan via de site www.wooncoop.be/paterssite. Ook wie op de Paterssite wil wonen, kan zich vandaag reeds kenbaar maken.

 

 

 

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign