Uitgebreid programma Buitenbeentjes 2010

Jean-Jacques Cassiman - DE GENETISCHE REVOLUTIE

De moleculaire biologie kent de laatste 15 jaar een nooit geziene bloei. Voor de diagnose van erfelijke aandoeningen is het opsporen van genen en hun defecten onmisbaar. Nieuwe inzichten laten onderzoek naar biologische verschillen tussen individuen of bevolkingsgroepen toe. Moderne technieken worden ingezet tijdens gerechtelijk of archeologisch onderzoek. Ze openen ook de mogelijkheid om de mens genetisch te behandelen (manipuleren). Er rijzen echter vragen over de mogelijke toepassingen en de impact op onze samenleving. Professor dr. Jean-Jacques Cassiman is een gekend Belgisch onderzoeker en professor in de menselijke genetica.

Jef Maes - DE TOEKOMST VAN HET BOEK

E-reading en e-boeken: ze duiken overal op in de pers. Is het einde van het papieren boek in zicht? Is een digitaal boek ook een boek? Welke soort e-readers zijn er allemaal op de markt? In welke mate gaat het digitale lezen het concept 'boek' veranderen? Welke gevolgen heeft het digitale boek op het leesgedrag? Bestaan boekhandels en bibliotheken nog binnen 20 jaar? Jef Maes is hoofd van het Kenniscentrum van Boek.be en geeft in deze lezing zijn visie op de toekomst van het boek.

Lut Celie - OPVOEDEN IN DE 21STE EEUW

Luister nu eens naar mij, ondergesneeuwde gevoelens bij kinderen en jongeren.
Vaak blijken kinderen veel kwetsbaarder dan op het eerste zicht wordt gedacht, zeker als er bepaalde zekerheden onder hun voeten beginnen te verschuiven. Wat kunnen onlusten, kleine kwetsuren en een groot verlies teweeg brengen? Psychotherapeute en vormingswerker Lut Celie vertelt over wat jongeren en kinderen vandaag zoal overkomt, hoe zij dit emotioneel beleven en reageren, maar vooral ook over hoe volwassenen de vaak onbegrepen signalen kunnen opvangen en tegemoet komen. 

Ruddy Doom - DE AARD VAN DE CHINESE DRAAK

Professor dr. Ruddy Doom gidst ons door het fascinerende land achter de Grote Muur. De laatste 50 jaar zijn er een aantal schokkende veranderingen opgetreden in de relaties tussen het Westen en de Volksrepubliek. Van een machteloze, versplinterde natie transformeerde het land onder Mao tot een politieke en militaire wereldmacht. Met de komst van Deng en zijn opvolgers verliet China het communisme en ontpopte zich tot een economische supermacht. Vandaag is de Chinese draak een zelfbewuste mondiale speler die zijn stempel drukt op het wereldgebeuren.

Herman Konings - DE TOEKOMST IS GEARRIVEERD! MAAR NOG NIET GOED GEKEND ...

Herman Konings is master in de theoretische psychologie en zaakvoerder van het Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt. Als trendwatcher geeft hij aan professionele, academische en cordiale genootschappen regelmatig adviesrondes en spreekbeurten over socio-culturele verschuivingen, trendobservaties en toekomstverwachtingen. Herman Konings vertelt je wat ondermeer masterboomers, het 5de scenario, toegevoegde realiteit en digitale inboorlingen met elkaar gemeen hebben.

Bruno De Wever - WAT LEERT DE GESCHIEDENIS ONS OVER DE TOEKOMST VAN BELGIË?

Viert België ooit zijn 200ste verjaardag? Zijn de actuele spanningen tussen de gemeenschappen in België echt onoverbrugbaar en waar komen ze vandaan? Hoe kon een taalprobleem uitgroeien tot een communautair probleem dat het Belgisch staatsverband in zijn voegen doet kraken? Waar begon het fout te lopen? Was een andere richting mogelijk? Waren de vorige generaties politici creatiever in het bedenken van oplossingen of gaat het om een structurele fout in de Belgische constructie? Historicus professor dr. Bruno De Wever plaatst de huidige
communautaire perikelen in een breder perspectief.

Alain Grootaers - Z!N - OVER LEVEN IN DE 21STE EEUW

De oliecrisis, de melt-down van beurzen, de eindigheid van onze grondstoffen, de overbevolking en global warming bedreigen de gezondheid en welvaart op onze planeet. Ook privé botsen we stilaan op onze grenzen. De rat race, de overconsumptie en de stress wegen steeds meer door. Vlaams journalist Alain Grootaers verkent met een frisse en humoristische blik de mogelijkheden voor een nieuw leven. Wat als we nu eens 3 uur per dag werken,
onze kredietkaarten dumpen en een eigen munt beginnen onder vrienden en familie? Wat als we ons zouden bevrijden van de druk van altijd maar meer, meer, meer? Wat als we de onzin van een dolgedraaide samenleving nu eens vervangen door 'Zin!'?

Veerle Windels - ACHTER DE SCHERMEN VAN DE BELGISCHE MODE

Modejournaliste Veerle Windels gaat in haar lezing dieper in op de eerste successen van de Belgische mode. Hoe en
waarom was er plots sprake van een Belgische mode? Wie waren die ontwerpers dan wel? Wat maakte hen anders?
Hoe evolueerde dat succes? De lezing gebeurt via PowerPoint en biedt een unieke kijk in de wondere wereld van de
internationale modescène, zijn spelers en zijn figuranten. Anekdotiek wordt niet geschuwd, diepgang evenmin.

Wouter Mattelin - LIEFDE VOOR MUZIEK: VAN ARNO TOT ZAP MAMA

Wouter Mattelin, presentator van het Belgische muziekprogramma ‘Allez Allez’ op Radio 1, neemt je mee op een
eigenzinnige tournee door 50 jaar popmuziek in België. Een route die langs een aantal bekende monumenten slingert, maar ook een paar onbekende, mooie hoekjes laat zien. Met een beetje geschiedenis, fascinerende anekdotes, inside info en vooral veel muziek. 

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign