3.148 bezoekers op Erfgoeddag in het Waasland

Vandaag vond de 17de editie van Erfgoeddag plaats, ditmaal rond het thema ‘Zorg’. Opnieuw stond het Waasland garant voor een boeiend programma. Heel wat musea, archieven en heemkundige kringen in Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht openden hun deuren voor het brede publiek en boden samen een 30-tal gratis erfgoedactiviteiten aan. In totaal brachten ongeveer 3148 erfgoedliefhebbers een bezoek aan Erfgoeddag in het Waasland. 

Bezoekersaantallen per gemeente of stad

Beveren kon dit jaar rekenen op in totaal 375 bezoekers op Erfgoeddag: 

  • De rondleiding en tentoonstelling over de rijke zorggeschiedenis van het dorp Melsele en het Woonzorgcentrum Briels lokten 140 geïnteresseerden.
  • De twee tentoonstellingen rond de Groote Oorlog in Kasteel Cortewalle werden bezocht door 150 erfgoedliefhebbers. 
  • Het vaandel van de Gilde van Sint-Cecilia in het PolderMAS in Doel trok 45 nieuwsgierigen. 
  • Het spektakel ‘Erfgoed van Doel en Polder’ werd aanschouwd door 40 kijklustigen. 

In Kruibeke werd de geschiedenis van de vroegere materniteit van de Sint-Jozefkliniek terug tot leven gebracht en kreeg de babyborrel van zuster Raphaëlle 500 genodigden over de vloer. 

In Lokeren bezochten in totaal 450 nieuwsgierigen het vernieuwde Stadsarchief, het Huis Nimmegeers en het café De Donkere Wolk. 

In Sint-Gillis-Waas zorgde de Heemkundige Kring De Kluize voor twee boeiende tentoonstellingen rond de kapelletjes van Sint-Pauwels en de Sint-Helenasite waar altijd zorg gedragen werd voor de bewoners, samen bezocht door 140 erfgoedliefhebbers

In Sint-Niklaas had je een ruime keuze aan activiteiten op Erfgoeddag: 

  • De Stedelijke Musea Sint-Niklaas in samenwerking met de Cultuurdienst van de stad Sint-Niklaas, Erfpunt en de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas boden een wandeling over 800 jaar Sint-Niklaas, een mini-tentoonstelling rond gezondheids- en schoonheidsspulletjes uit vervlogen dagen, een knutselactiviteit voor kinderen, een rondleiding over het zorgzaam inpakken van archeologische stukken en twee demonstraties met oorlogstuigen en weetjes over de ontstaansgeschiedenis van Sint-Niklaas aan. 
  • In de Salons kon je terecht voor een fototentoonstelling over ‘De Walvis’, juffrouw Amands winkel van toen waar je altijd een wondermiddeltje kon vinden. 
  • In het Woonzorgcentrum De Spoele en het Woonzorgcentrum De Plataan kon je de geschiedenis van de armen- en wezenzorg ontdekken en luisteren naar de verhalen van de bewoners. 
  • In Kasteel Moeland kon je een bezoek brengen aan de Egyptische zaal.
  • Verder gaf een doorgewinterde vinylverzamelaar je tips & tricks, do’s & dont’s van het conserveren van vinylplaten. 

Deze activiteiten brachten samen een 900 bezoekers op de been.

In Stekene kon de rijk geïllustreerde tentoonstelling ‘Van hospice tot woonzorgcentrum. 180 jaar zorg te Stekene’ rekenen op de belangstelling van 20 erfgoedliefhebbers.

Het uitgebreide programma op Erfgoeddag in Temse werd door maar liefst 473 bezoekers gesmaakt. Naast vier tentoonstellingen over de zorg voor kant, de scheepswerf Boel, de geschiedenis van de polikliniek Sint-Michaël (1960-1982) en postzegels die te maken hebben met zorg, kon je in Temse ook terecht voor drie wandelingen rond zorg en een lezing van Ludo Vingerhoeds over de geschiedenis van het OCMW.

In Waasmunster kregen het Woonzorgcentrum ’t Heuverveld en de tentoonstelling over de Manta, de fabriek die bijna 100 jaar de grootste werkgever van Waasmunster was, een 200-tal geïnteresseerden over de vloer. De tentoonstelling bleef in totaal zo’n drie weken opgesteld en heeft in totaal1.600 bezoekers gehad. 

Zwijndrecht kon rekenen op een 90-tal bezoekers op Erfgoeddag. Zij kwamen tijdens een demonstratie te weten hoe je erfgoed het best verzorgt voor het nageslacht. 

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign