Erfgoedcel Waasland stelt programma Erfgoeddag op zondag 23 april 2017 voor

Op zondag 23 april 2017 is het weer zover. Dan zwaaien heel wat musea, archieven en heemkundige kringen in het Waasland hun deuren open voor Erfgoeddag en organiseren zij tal van gratis activiteiten, ditmaal rond het thema ‘Zorg’.

Erfgoedcel Waasland heeft gezorgd voor een programmakrant met een overzicht van wat er op Erfgoeddag te beleven valt in Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht. De krant kan je online bekijken via www.erfgoedcelwaasland.be en is terug te vinden bij de toeristische dienst of in de bibliotheek van de deelnemende gemeenten. Ook kan je de krant aanvragen bij de Erfgoedcel Waasland per e-mail naar erfgoedcel(at)interwaas.be.

Een greep uit het aanbod...

Het Waasland staat weer garant voor een aantrekkelijk programma op Erfgoeddag. Een greep uit het aanbod…

In Beveren worden de jonge mannen herdacht die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgepakt om verplicht te gaan werken in Duitsland of aan het Westelijk front.  

In Kruibeke ben je uitgenodigd op de babyborrel van zuster Raphaëlle en wordt de geschiedenis van de vroegere materniteit van de Sint-Jozefkliniek terug tot leven gebracht.

Café De Donkere Wolk in Lokeren bestaat al 30 jaar. Paul De Schepper en zijn muziekgroep geven er op Erfgoeddag een concert met ‘Lokerse Liekskes’. 

Kapellen zijn belangrijk voor het dorpsgezicht, maar vragen ook veel zorg van de gemeente. In Sint-Gillis-Waas laat een tentoonstelling zien dat het restaureren en opsmukken van dit religieus erfgoed van belang blijft in het bewaren van het gemeentelijk erfgoed.

Ook trots op jouw platenverzameling? Maar hoe zorg je ervoor dat je er nog lang van kan blijven genieten? In Sint-Niklaas geeft een doorgewinterde vinylverzamelaar je tips & tricks, do’s & dont’s van het conserveren van vinylplaten. 

In Stekene biedt de rijk geïllustreerde tentoonstelling ‘Van hospice tot woonzorgcentrum’ een overzicht van 180 jaar zorg.  

Tijdens de ‘Kabouterwandeling: zorgfabeltjes en wondermiddeltjes uit de natuur’ in Temse gaan kinderen op ontdekkingstocht met verhalen en weetjes over zorg uit de oude doos. Hun ouders kunnen deelnemen aan de ‘Verzorgende gezondheidswandeling met verhalen uit de oude doos’, waarbij een gids hen trakteert op huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die vroeger algemeen gekend waren maar nu stilaan verdwenen zijn.

Ken je nog de Manta, de fabriek die bijna 100 jaar de grootste werkgever van Waasmunster was? Ontdek in Woonzorgcentrum ’t Heuverveld de verhalen van de bewoners over de Manta en zing mee met de oude Manta-liederen.  

Zorg dragen voor je erfgoed is geen sinecure. Bewaar je schatten op zolder? In Zwijndrecht kom je te weten hoe het beter kan en hoe je jouw erfgoed het best verzorgt voor het nageslacht.

Thema: 'Zorg'

Erfgoeddag is al aan haar 17de editie toe en draait dit jaar rond het thema ‘Zorg’. Met dit thema zoekt de erfgoedsector toenadering tot de zorgsector, want een geïntegreerd erfgoedbeleid staat vandaag hoog op de agenda. Zo is dementie een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. Op lokaal vlak kunnen erfgoedinstellingen heel wat betekenen voor de reminiscentiewerking.

Verder komt naast de geschiedenis van de zorg ook de cultureel-erfgoedzorg aan bod op Erfgoeddag. Welke zorg heeft ons cultureel erfgoed nodig en waarom? Hoe gaan erfgoedorganisaties en verenigingen met deze zorg om? Wat bewaren erfgoedinstellingen, hoe en waarom doen ze dat? Dit (voor het publiek) grotendeels onzichtbare werk vraagt de nodige kennis, tijd, personeel en middelen. Tijdens deze editie van Erfgoeddag wordt het belang van dit alles extra in de kijker gezet.

© Interwaas 2009 - Lamstraat 113 - 9100 Sint-Niklaas - Tel: 03 780 52 00 - Fax: 03 780 52 09 - info (at) interwaas.be - Webdesign Pure Sign